Tajemnice jamy ustnej

leczenie zęba

Czy wiecie, że zęby kształtują się już przed porodem – w pierwszym trymestrze ciąży. U dzieci występują lub „wychodzą” o szóstym lub siódmym miesiącu. Większość zębów pojawia się w trzecim roku życia. Są to zęby mleczne. Pojawienie się zębów stałych to wiek około pięciu do sześciu lat. Zazwyczaj wszystkie zęby mleczne są zastępowane było czternastego roku życia zębami stałymi. Zęby mądrości wyrastają jeszcze później, około dwudziestego roku życia.

Ile masz zębów?

Dorośli mają w sumie trzydzieści dwa zęby. Osiem zębów jest umieszczonych wzdłuż każdego boku części jamy ustnej (po dwa z każdej strony, w górę i w dół) – są to zęby nazywane trzonowcami. Gdy juz wyrosną, to tak zwane zęby mądrości należą do tego samego rodzaju zęba (zębów trzonowych). A więc całkowita liczba zębów trzonowych może wynosić dwanaście sztuk. Zęby trzonowe są zlokalizowane pomiędzy zębami trzonowymi i siekaczami, po dwa każdej strony – u góry i na dole (w sumie osiem). Siekacze są cztery, jeden po każdej stronie szczęki. Posiadają najdłuższe i najmocniejsze korzenie.

Najważniejsze w jamie ustnej są…

choroby jamy ustnejPrzed siekaczami są kły. Są to cztery przednie zęby (na górze i na dole). Są to zęby, które są przeznaczone do siekania tego wszystkiego, co zjadamy. Szkliwo pokrywa zęby i jest to bardzo twarda powierzchnia, która pokrywa zęby. Pod spodem znajduje się część nazywana zębiną. Masa włóknista jest umieszczona pod zębiną. Znajdują się tam nerwy i naczynia krwionośne, które dostarczają zębom niezbędne składniki i zapewniają im utrzymanie ich życia. W naszej jamie ustnej znajduje się także ślina. Ślina jest płynem, który nawilża usta i pomaga w trawieniu. Ślinę produkują gruczoły ślinowe.

Duże ślinianki  (zwane śliniankami przyusznymi) są położone po wewnętrznej stronie policzków. Małe gruczoły ślinowe znajdują się pod językiem i nazywamy je  śliniankami podjęzykowymi. W naszych ustach znajduje się tez więcej gruczołów ślinowych i przewodów ślinowych. Gruczoły ślinowe zaczynają wydzielać ślinę na przykład kiedy czujemy zapach jedzenia. Posmakowanie czegoś smakowitego uwalnia jeszcze więcej śliny. Ślina zawiera mucyny, które odpowiednio przygotowują to, co jemy do przełknięcia i trawienia.

Ochrona jamy ustnej

Zawiera również specjalne białko o nazwie amylaza, który rozpoczyna trawienie skrobi w żywności. Zmysł smaku pochodzi z kubków smakowych i poczucia zapachu. Kubki smakowe są wrażliwe na smaki: słony, słodki, kwaśny i gorzki. Smaki rozpoznają nerwy, które znajdują się w małych „brodawkach” (małe, „włochate” rozszerzenia smakowe). Smak gorzki rozpoznajemy w tylnej części języka, a z przodu i z boku rozpoznajemy słony smak. W części z przodu rozpoznajemy także słodki smak.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *